• Standaard

Weg met de weegschaal?

Geplaatst op 28-01-2019

In deze blog schrijft Davy over het nut van de weegschaal. Hoe vaak weeg jij je? Nooit? Of juist elke dag? Lees in deze blog meer over Davy’s visie hierop.

Waarom de weegschaal niet altijd nauwkeurig is

De weegschaal maakt geen onderscheid in de verschillende lichamelijke compartimenten. Het kan geen onderscheid maken tussen vetvrije massa, spiermassa, vochtbalans (!), botdichtheid, vetmassa, etc. Het kan daarbij dus ook niets zeggen over de samenstelling ervan. En nee, dat kunnen de zogenaamde bio-impedantie weegschalen (zoals een Tanita weegschaal) ook niet 100% nauwkeurig. We gebruiken ze bij Healthclub One als indicatie of we op de goede weg zitten. Ben er dus van bewust van wat de weegschaal verteld.

Wat belangrijk is om te weten

'Een toename van lichaamsgewicht betekent niet per se een toename van vetmassa.'
'Een afname van lichaamsgewicht betekent niet per se een afname van vetmassa.'

Welke factoren hebben invloed op de weegschaal?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op een meting op de weegschaal. Hieronder vind je welke dat zijn.

Vochtbalans

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste die mensen snel onderschatten. Een verandering in vochtbalans kan tot een acute daling, of stijging in gewicht zorgen. Dit kan om kilo’s aan lichaamsgewicht gaan, afhankelijk van de mate waarin dit gehanteerd wordt. Maar het heeft niks met vetverlies te maken.

Zout inname

Deze gaat hand in hand met de vochtbalans en werkt samen met vocht inname in dit geheel. Zout stimuleert dorst en kan er daarbij voor zorgen dat iemand meer drinkt, wat tot acute gewichtstoename zorgt. Ook zorgt zout ervoor dat je gewicht vasthoudt, doordat je vocht gaat vasthouden.

Koolhydraat inname

Voor elke gram koolhydraat die in het lichaam wordt opgeslagen als glycogeen, wordt er een extra 3 gram vocht opgeslagen. De twee voornaamste plekken van glycogeenopslag zijn de lever en de skeletspieren. Er wordt meer opgeslagen in skeletspier, doordat deze veel meer totale massa omvatten. Als er 200 gram extra koolhydraten worden opgeslagen in je spieren, zal er ook een extra 600 gram vocht worden opgeslagen. Dit staat dan gelijk aan 800 gram acute toename van lichaamsgewicht.

Darmgewicht

Het eten van een hoog volume aan voeding, verhoogt het voedingsvolume in de maag en veroorzaakt op acute wijze gewichtstoename. Eet je dus ineens aanzienlijk meer op een dag, dan zal je gewicht ook aanzienlijk kunnen stijgen.

Stress

De impact van stress is enorm, voor je gehele lichaam. Chronische stress kan veranderingen in bepaalde hormonen veroorzaken, naast cortisol. Cortisol heeft een kruisreactie met de aldosteron receptor, welke betrokken is bij het reguleren van de vochtbalans.

Hopelijk geeft dit je wat meer inzicht in de werking van de weegschaal. Als je volgende keer niet precies de resultaten ‘ziet’ die je verwacht had, denk dan nog eens aan deze blog!

Sportieve groet,

Davy

Deel dit bericht:

Blog

  • Sport jezelf gelukkig: 9 feiten!

    Wie regelmatig sport zit beter in zijn vel. Niet alleen voel je je gezonder, ...

    Lees meer
  • Lekker in je vel zitten, hoe doe je dat?

    Je kunt nu eenmaal niet altijd het zonnetje in huis zijn. Soms zit je gewoon ...

    Lees meer
Archief