De 3 redenen waarom ook jij van trainingsschema wilt wisselen
Geplaatst op 08-08-2017
De 3 redenen waarom ook jij regelmatig van trainingsschema wilt wisselen
Wellicht gebruik jij al heel lang hetzelfde schema? Of loop je de sportschool in en doe je de oefeningen waar je op dat moment zin in hebt? Dat klinkt erg herkenbaar. Maar is het ook de beste en snelste manier naar jouw doel toe? Waarschijnlijk niet….
Bij Healthclub One raden wij aan aan om iedere 8 tot 12 weken van trainingsschema te wisselen. Maar waarom doen we dat?
Het veranderen van schema of oefeningen heeft de volgende voordelen:
- Het zorgt ervoor dat sporten leuk blijft. Als je iedere keer hetzelfde rondje doet, wordt het vanzelf saai. Door regelmatig te variëren, houdt je het leuk.
- Je prikkelt je lichaam opnieuw. Als je te lang hetzelfde schema volgt, gaat je lichaam op een gegeven moment wennen aan de belasting. Hierdoor gaat je minder snel vooruit. Een ander schema zorgt ervoor dat je lichaam opnieuw moet werken om aan de belasting te wennen.
- Je kunt een plateau doorbreken. Er komt een punt (aantal kilogrammen of herhalingen) waar je al lange tijd op blijft hangen. Om dit te doorbreken moet je je spieren op een andere manier belasten. Door andere oefeningen te doen prikkel je andere kleine spiertjes in je lichaam, die samen meer werk kunnen verrichten dan steeds dezelfde spieren.
Dus…Hoe kun je variatie aanbrengen in je training?
Gewicht, herhalingen of setjes
Naast het uitvoeren van andere oefeningen kun je op meer manieren variëren. Pas het gewicht, herhalingen en/of setjes aan. Doe bijvoorbeeld eens 4 setjes van 8 herhalingen met zwaarder gewicht, in plaats van 3 setjes van 15 herhalingen met lichter gewicht. Verder kun je de tijd waarin de spier onder spanning staat (time under tension) aanpassen. Voer een oefening eens extreem langzaam uit. Je merkt dat je veel minder gewicht kunt verplaatsen en erg snel verzuurd.
Negatief trainen
Dit is voor de ervaren krachtsporters onder ons. Negatief trainen houdt in dat je een oefening uitvoert op de volgende manier: De excentrische beweging (duwen) duurt 4 seconden, de statische contractie (eindpunt van de duwbeweging) 2 seconden wordt vastgehouden en de concentrische beweging (trekbeweging) 1 seconde duurt. Op deze manier wordt er meer stress geplaatst op het bindweefsel. Dit is een goede fundering voor een progressieve training richting maximale kracht en power training.
Heb jij op dit moment een schema? Zo ja, hoe lang gebruik je dit schema al? Laat het ons weten!
Met sportieve groet,
Mitchel & Robin
Ps. Hulp nodig van een van onze instructeurs bij het maken van een nieuw schema? Neem contact met ons op via info@healthclubone.nl of stuur ons een PB op Facebook!